01.01.2025

Käsitteen taianomaisuudesta

Taianomainen käsite (magic concept) viettelee yleisönsä. Usein kuitenkin uteliaisuus ja innostuminen saavat seurakseen epäilyä ja kritiikkiä, harvinaista ei ole käsitteeseen turhautumineenkaan. Tämä on ymmärrettävää, sillä aina keisarilla ei kertakaikkiaan ole vaatteita.

Joskus taianomaisella käsitteellä on kuitenkin muutosta aidosti aikaansaava vaikutus. Tämä osoitetaan Bentzenin ym. (2024) artikkelissa.

 

Konstruktioilla (=teoreettinen käsite tai abstrakti ilmiö, joka ei ole suoraan mitattavissa, mutta jota voidaan tarkastella ja mitata epäsuorasti esimerkiksi havaintojen, kyselyiden jne... avulla) on keskeinen merkitys tutkimuksessa. Esimerkiksi Suddabyn (2010) mukaan konstruktioiden epäselvyys on keskeinen käsikirjoituksen hylkäysperuste. Hän tunnistaa neljä periaatetta: i) mahdollisimman yksinkertainen (parsimonious) ja spesifi avainkäsitteiden määrittely, ii) soveltamisalueen määrittely (scope conditions; kaikilla konstruktioilla on kontekstinsa), iii) konstruktioiden välisten suhteiden määrittely (yksikään konstruktio ei ole 'saari'), iv) kohtien i-iii johdonmukaisuus ja yhtenäisyys (hang together).


Neljän periaatteen hyödyt: i) ymmärretyksi tuleminen tutkijayhteisössä, ii) kiinnostuksen kohteena olevan ilmiön mielekäs empiirinen tutkiminen, iii) luovuuden stimulointi ja uuden teoreettisen ymmärryksen rakentaminen.