Paavin johdolla maailman vaikeimpien haasteiden kimppuun
Nobelisti Joseph Stiglitz on osuvasti todennut, että poliittinen globalisaatio ei ole pysynyt taloudellisen globalisaation mukana. Seurauksena on ollut eristäytymistä, nationalismia ja kansainvälisten poliittisten rakenteiden vähittäistä murentumista.
Kehitys on paitsi vaarallista, myös järjenvastaista, sillä ihmiskunnan suurimmat ongelmat ovat sellaisia, että niitä ei voi ratkaista ilman yhteistyötä. Ilmastonmuutos, kasvava eriarvoisuus ja teknologinen kehitys ovat haasteita, jotka eivät tottele kansankuntien rajoja. Isot ongelmat eivät ratkea ilman isoja ajatuksia. Isoja systeemejä viritellään siellä ja täällä, mutta yksi lupaavimmista järjestetään joulukuussa Vatikaanissa. Paavi Franciscuksen ja TIMEn koollekutsumana Tiber-joen varrelle kokoontuu nimekäs joukko eturivin yrityspomoja, eri alojen huippututkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja työmarkkinajohtajia. TIlaisuuden tavoitteena on rakentaa siltoja taloudellisten muskeleiden, pellepelottomien ja maailmanparantajien välille. Alla muutama maistiainen konferenssissa käsiteltävistä teemoista (TIME, 12.12.2016).
Ruokajätteen eliminointi poistaa nälän ja auttaa ilmastonmuutoksen hallinnassa.
Yritykset eivät ainoastaan voi tehdä vaan niiden pitää ja kannattaa tehdä hyvää.
Valko- ja sinikaulustyöntekijöiden sijaan katseet on syytä kääntää uudenlaisiin töihin.
Koulutuksenjärjestäjien ja yritysten on yhdistettävä voimansa, jotta digitalisaation disruptoimille toimialoille riittää osaavia ihmisiä.
Ilmastonmuutokseen vastaaminen edellyttää sekä hyviä tekoja että vahvoja puheita.