Pahan monet kasvot
Opettavaisissa saduissa paha saa aina lopulta palkkansa. Myös todellisuudessa on usein näin, mutta ei aina, sillä paha voi arkipäiväistyä (Hannah Arendt).
Alexandr Solzenitsyn kuvaa pääteoksessaan Gulag - vankileirien saaristo järjestäytynyttä ja valtion sponsoroimaa pahuutta noin 1300 sivun edestä. Alla ote Neuvostoliiton rikoslain pahamaineisesta 58. pykälästä.
Neuvostoliitto ei luonnollisestikaan ollut ainoa valtakunta, jossa paha näytti voimansa. Alla pari pätkää Hannah Arendtilta, toinen Totalitarismin synnystä ja toinen teoksesta Eichmann Jerusalemissa - Raportti pahan arkipäiväisyydestä.
Siinä missä Solzenitsyn ja Arendt kuvaavat totaalitaarista pahuutta, pahuus voi syntyä myös sosio-ekonomisen systeemin sivutuotteena. Alla yksi esimerkki David Bellan (1997) artikkelista Organized complexity in human affairs: The tobacco industry (Journal of Business Ethics).
Kuvan lukuohje: Nuolen osoittamaan suuntaan edetessä tarinaa luetaan lisäämällä rinnastuskonjunktio ”siksi” ja toiseen suuntaan edetessä alistuskonjunktio ”koska”.